Select Page

Το παιδί θα εισέλθει για πρώτη φορά στο σπίτι που θα μεγαλώσει. Πρέπει λοιπόν να είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για να φιλοξενήσει το νέο μέλος της οικογένειας.

Αγοράστε τα ρουχαλάκια του μωρού σας προσέχοντας να μην παρασυρθείτε και αγοράσετε περισσότερα από όσα χρειάζεται. Το πρόβλημα είναι πως το μωρό σας δε θα φοράει για καιρό το ίδιο νούμερο, επομένως δε θα προλάβει να φορέσει όλα όσα του έχετε αγοράσει.Τα βασικά μωρουδιακά περιλαμβάνουν τουλάχιστον 6 φορμάκια και φανελάκια, μερικές κάλτσες, ένα δύο ζευγάρια γάντια (αν έχει μακριά νύχια και γρατζουνιέται) και μπλουζάκια με σούστες (απαραίτητα γιαν να μην καθυστερείται στο άλλαγμα). Ένας υπνόσακος για μωράκι που γεννιέται τους κρύους μήνες είναι απαραίτητος όπως και ένα ολόσωμο μπουφανάκι για τη βόλτα του.

Θα σας χρησιμεύσει επίσης μία εξάδα τετράγωνων βαμβακερών πανιών που θα γλιτώσουν τα ρούχα σας από τις γουλίτσες και να σάλια του μωρού σας, μία εξάδα πανιών αδιάβροχων για το άλλαγμα της πάνας και πετσέτες για το μπανάκι του. Επιπλέον σει΄ρα έχουν σεντονάκια για την κούνια ή το λίκνο αναλόγως τι θα χρησιμοποιήσετε τον πρώτο καιρό και κουβερτούλα αναλόγως με την εποχή. Τα προίόντα που διευκολύνουν τον θηλασμό όπως μαξιλάρι θηλασμού αναγράφονται αναλυτικά στην προετοιμασία της βαλίτσας σας για το μαιευτήριο. Καλό είναι να συμβουλευτείτε και τη μαία σας.

Πλύντε όλα τα κλινοσκεπάσματα να είναι έτοιμα προς χρήση με ειδικό βρεφικό απορρυπαντικό. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τα ρούχα.

Αγοράστε επίσης ένα πακέτο πάνες για την πρώτη εβδομάδα αποφεύγοντας τις υπερβολές διότι το μωρό θα αλλάξει πολύ γρήγορα το νούμερο της πάνας που φορά. Η αγορά μιας αλλαξιέρας μαζί με στρωματάκι είναι εξίσου σημαντική ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε συνεχώς και ένα ειδικό μπανάκι για μωρά που προσαρμόζεται μέσα στη μπανιέρα. Εξασφαλίζει ασφάλεια.

Τα καλλυντικά που θα χρειαστείτε για την περιποίηση του μωρού είναι βρεφικό αφρόλουτρο, κρέμα ενυδατική, κρέμα συγκάματος για την αλλαγή πάνας, οινόπνευμα και αποστειρωμένα γαζάκια για τον καθαρισμό του ομφαλού, φυσιολογικό ορό και τολύπια για τον καθαρισμό των ματιών, ένα σετ περιποίησης το οποίο περιλαμβάνει πολύ χρήσιμα προϊόντα για τη φροντίδα του μικρού σας όπως βούρτσα, θερμόμετρο, ψαλιδάκι, νυχοκόπτη, λίμες και ρινικό πουάρ για την απόφραξη της μυτούλας του.

Ετοιμάστε το δωμάτιο που θα κοιμηθεί το μωρό. Διαμορφώστε το έτσι ώστε να είναι λειτουργικό και για εσάς, αλλά και για το ίδιο. Απολυμάνετε όλους τους χώρους όπου θα κινείται το μωρό. Απομακρύνετε αιχμηρά και επικίνδυνα αντικείμενα από την εμβέλεια του. Μία συσκευή ενδοεπικοινωνίας είναι απαραίτητη για τις στιγμές που θα βρίσκεστε σε άλλο δωμάτιο καθώς επίσης και ένα θερμόμετρο τοίχου για να ελέγχετε τη θερμοκρασία. Φροντίστε το δωμάτιο να είναι αρκετό φωτεινό έτσι ώστε να προσλαμβάνει το μωρό βιταμίνη Dαπαραίτητη για την αποφυγή του ικτέρου. Η κούνια του πρέπει να έχει ψηλά κάγκελα  και με συγκεκριμένο κενό μεταξύ τους ώστε να μην πιαστεί το κεφαλάκι του ανάμεσα. Δεν γεμίζουμε την κούνια με μαξιλάρια και λούτρινα καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε πνιγμό.

Καλό θα ήταν να έχετε προμηθευτεί από πριν και δύο τρία μπουκάλια γυάλινα,έναν αποστειρωτή για να μπορέσετε να τα αποστειρώσετε και γάλα σε σκόνη ανεξαρτήτως του αν θα θηλάσετε ή όχι για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το κάθισμα του αυτοκινήτου θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί πριν τον τοκετό, ώστε να μπορέσετε να μεταφέρετε το μωρό σας στο σπίτι. Ψάξτε για καθίσματα κατάλληλα για νεογέννητα. Είναι πολύ σημαντικό να στερεώσετε το κάθισμα σωστά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ ασφαλέστερο να το τοποθετείτε ανάποδα στο πίσω κάθισμα.

Μιας και κανείς δε σας επιβάλλει πλέον να μείνετε σπίτι κλεισμένοι 40 μέρες και θα βγείτε όταν εσείς κρίνετε ότι είστε έτοιμοι (ακολουθώντας βέβαια τις οδηγίες του παιδιάτρου), χρειάζεστε ένα καρότσι και μία τσάντα που να χωρά όλα τα απαραίτητα για την έξοδό σας. Δώστε προσοχή στον τύπο του καροτσιού καθώς τώρα στην αρχή θα χρειαστείτε καρότσι με ανακλινόμενη πλάτη. Πολύ καλές επιλογές είναι τα πολυκαρότσια που διαθέτουν και κάθισμα αυτοκινήτου και καλαθούνα δίνοντας σας τη δυνατότητα να καλύψετε πολλαπλές ανάγκες μεταφοράς από την πρώτη στιγμή.

Σε περίπτωση μεγαλύτερου αδερφού στο σπίτι καλό θα ήταν να έχετε προνοήσει και να του αγοράσετε το δώρο που θα του φέρει το μωρό στο σπίτι με τον ερχομό του.

Μία καλή ιδέα είναι επίσης πριν τον ερχομό του μωρού να κάνετε τη μελλοντική σας ζωή πιο εύκολη, καθαρίζοντας το σπίτι, προετοιμάζοντας και αποθηκεύοντας φαγητά για εσάς στην κατάψυξη, ρυθμίζοντας του λογαριασμούς, αγοράζοντας βασικές προμήθειες για το σπίτι και γενικά οργανώνοντας οτιδήποτε μπορεί να σας καταλανώψνει τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που θα έχετε μετά.

Τέλος η καλύτερη προετοιμασία για κάθε μέλλουσα μητέρα πριν τον ερχομό του μωρού της είναι η φροντίδα του εαυτού της. Καθώς η καθημερινότητα με ένα μωρό αλλάζει ραγδαία, είναι σημαντικό για εσάς να εστιάσετε στον εαυτό σας, να προσπαθήσετε να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και να φροντίσετε τη δική σας σωματική και ψυχική υγεία (όπως πηγαίνοντας στον οδοντίατρο, στο κομμωτήριο ή σε ότι άλλο έχετε ανάγκη.