Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη: 9:00 - 21:00, Τρίτη, Παρασκευή: 9:00 - 18:00, Σάββατο 10:00 - 14:00

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακαλείσθε να προσέρχεστε στο Κέντρο Εμβρυομητρικής Ιατρικής τηρώντας τις οδηγίες πρόληψης του Ε.Ο.Δ.Υ. για τον Covid 19, που ισχύουν για όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Η χρήση μάσκας κρίνεται απαραίτητη, τόσο από τις εγκύους όσο και από το άτομο που θα συνοδεύει την έγκυο, κατά την επίσκεψή της στο Κέντρο.

Φορέστε μάσκα, προστατεύστε την υγεία σας και την υγεία των συνανθρώπων σας.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

Ενημέρωση σε σχέση με τον προγεννητικό έλεγχο και όχι μόνο...

Καφεΐνη και εγκυμοσύνη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΦΕΪΝΗ;

Η καφεΐνη είναι μία διεγερτική ουσία που βρίσκεται σε πολλά φαγητά και ποτά. Βρίσκεται, επίσης, σε πολλά συνταγογραφούμενα ή μη φάρμακα. Τέλος, βρίσκουμε τη φυσική μορφή της στα φύλλα ή τους καρπούς σε πάνω από 70 φυτά.

ΠΟΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΦΕΪΝΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΤΑ;

Η ποσότητα της καφεΐνης που υπάρχει σε κάποια προϊόντα είναι η εξής:
1 ταμπλέτα panadol extra περιέχει 65 mg καφεΐνης
150 ml καφέ (1 φλυτζάνι) μπορεί να περιέχει 40-180mg καφεΐνης ανάλογα με το είδος
150 ml τσάι (1 φλυτζάνι) μπορεί να περιέχει 20-90 mg καφεΐνης ανάλογα με το είδος
250 ml Red Bull περιέχουν 67 mg καφεΐνης
330 ml Coca Cola περιέχουν 46 mg καφεΐνης
60 γρ. σοκολάτας περιέχουν περίπου 5 mg καφεΐνης

Κάποια βότανα περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες καφεΐνης συνήθως αυτά από τα οποία προκύπτει μαύρο τσάι, έχουν τις μεγαλύτερες.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΚΑΦΕΪΝΗ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ;

Η καφεΐνη είναι μία διεγερτική ουσία, και έτσι μετά την κατανάλωσή της αισθανόμαστε περισσότερο «ξύπνιοι» για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η καφεΐνη βοηθάει στην απελευθερωση οξέων στο στομάχι, και έτσι μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές. Επιπλέον, είναι μία ουσία διουρητική, δηλαδή βοηθάει στην αποβολή υγρών από το σώμα.

ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΓΚΥΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΑΝ ΠΙΝΩ ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΦΕΪΝΗ ΜΕΙΩΝΩ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ;

Τα αποτελέσματα των ερευνών διίστανται. Κάποιες έρευνες καταλήγουν πως τα πολύ αυξημένα επίπεδα καφεΐνης (πάνω από 300 mg την ημέρα) μπορεί να μειώνουν την πιθανότητα σύλληψης, όμως οι προτάσεις αυτές δεν έχουν αποδειχθεί. Η μικρή (λιγότερο από 200mg την ημέρα) ή μέτρια (200-300mg) κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να επηρεάζει την πιθανότητα μία γυναίκα να μείνει έγκυος.

ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΠΙΝΩ ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ;

Οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν πως η μικρή ή μέτρια κατανάλωση καφέ ημερησίως είναι ασφαλής στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Είναι, ωστόσο, σημαντικό οι έγκυες να πίνουν επαρκείς ποσότητες νερού, ώστε να μην αφυδατώνονται λόγω της διουρητικής δράσης της καφεΐνης και να είναι προσεκτικές στην κατανάλωση των αναψυκτικών λόγω της αυξημένης ποσότητας σε ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΑΦΕΪΝΗ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Ή ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ

Υπάρχει πολύ ερευνητικό υλικό για την απάντηση αυτής της ερώτησης. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και του κινδύνου για αποβολή. Οι περισσότερες μελέτες για τη μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν δείχνουν να υπάρχει κίνδυνος αποβολής. Μόνο κάποιες εργασίες που έχουν μελετήσει την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων κατανάλωσης καφεΐνης, κυρίως σε συνδυασμό με το κάπνισμα και το αλκοόλ, (το καθένα από τα οποία ξεχωριστά αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολή) μπορεί να προκαλέσουν αποβολή.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΑΦΕΪΝΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ;

Όχι. Ακόμα και η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης κατά την περίοδο της κύησης δεν συσχετίζεται με γενετικές ανωμαλίες.

ΠΙΝΩ 5-6 ΚΟΥΠΕΣ ΚΑΦΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΩ ΤΟΝ 7Ο ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ;

Οι πολύ μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορεί να επηρεάσουν ένα έμβρυο ή ένα νεογνό με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζουν έναν ενήλικα. Έτσι μπορεί ένα νεογνό του οποίου η μητέρα έπινε πολλούς καφέδες, να παρουσιάσει μετά τη γέννησή του αυξημένους καρδιακούς παλμούς, αυξημένες αναπνοές, τρόμο και δυσκολία στον ύπνο.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ή ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των μαθησιακών δυσκολιών στις πρώτες τάξεις του σχολείου και της κατανάλωσης καφέ από τη μητέρα κατά την εγκυμοσύνη.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΝΩ ΚΑΦΕ ΕΝΩ ΘΗΛΑΖΩ;

Η καφεΐνη είναι μία ουσία που περνάει στο μητρικό γάλα και συνήθως συστήνεται να περιορίζεται η κατανάλωσή της για το χρονικό διάστημα που η μητέρα θηλάζει το μωρό της. Παράλληλα το βρέφος μπορεί να εμφανίζει δυσκολίες στον ύπνο. Συζητήστε με τη μαία σας για τις εναλλακτικές που έχετε και φτιάξτε μαζί ένα πλάνο για την περίοδο του θηλασμού.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΦΕ;

Οι επιστημονικές εργασίες που μελετούν την πρόσληψη καφεΐνης και την ανδρική υπογονιμότητα δεν καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα. Σε γενικές γραμμές, δεν φαίνεται να επηρεάζεται το σπέρμα.

Φυσικά η καφεΐνη είναι μία αρκετά παρεξηγημένη ουσία καθώς η κατανάλωση της μας προσφέρει και αρκετά πλεονεκτήματα.

Η καφεΐνη ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας, μας προσφέρει πνευματική εγρήγορση και φυσική αντοχή και βελτιώνει τη διάθεσή μας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.


Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΒΡΥΟΜΗΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ