Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη: 9:00 - 21:00, Τρίτη, Παρασκευή: 9:00 - 18:00, Σάββατο 10:00 - 14:00

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακαλείσθε να προσέρχεστε στο Κέντρο Εμβρυομητρικής Ιατρικής τηρώντας τις οδηγίες πρόληψης του Ε.Ο.Δ.Υ. για τον Covid 19, που ισχύουν για όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Η χρήση μάσκας κρίνεται απαραίτητη, τόσο από τις εγκύους όσο και από το άτομο που θα συνοδεύει την έγκυο, κατά την επίσκεψή της στο Κέντρο.

Φορέστε μάσκα, προστατεύστε την υγεία σας και την υγεία των συνανθρώπων σας.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

Ενημέρωση σε σχέση με τον προγεννητικό έλεγχο και όχι μόνο...

Εγκυμοσύνη μετά τα 40 και πως μπορεί να είναι ασφαλής.

 

Όλο και περισσότερες γυναίκες τα τελευταία χρόνια φέρνουν στο κόσμο το πρώτο τους παιδί, μετά τα 40, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις κυήσεις, είναι «προϊόν» κάποιας μεθόδου υποβοήθησης της αναπαραγωγής.
Οι περισσότερες από τις εγκυμοσύνες αυτές, παρά το γεγονός πως αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκών, έχουν καλή έκβαση.
Ποιοι είναι όμως οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που σχετίζονται με μια εγκυμοσύνη μετά τα 40 ;


-Αρχικά μεγαλώνει ο κίνδυνος το μωρό να πάσχει από κάποια ανωμαλία, γενετική, όπως το σύνδρομο Down ή ανατομική, όπως παθήσεις της καρδιάς ή άλλων οργάνων.
-Είναι αυξημένες οι πιθανότητες αποβολής, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο.
-Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες η γυναίκα να νοσήσει από διαβήτη κύησης και να παρουσιάσει υπέρταση ή και προεκλαμψία, ακόμα κι αν δεν έχει καμία προδιάθεση για τις ασθένειες αυτές σύμφωνα με το ιστορικό της.
-Και τέλος είναι πιο συχνές οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών καισαρικής τομής.
Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να υποβάλλεται η έγκυος σε αυτή την ηλικία;
Αν και η ηλικία δεν αποτελεί από μόνη της παράγοντα για αμνιοκέντηση, λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, αναλογικά το ποσοστό των γυναικών που καλούνται να υποβληθούν στην εξέταση αυτή είναι μεγαλύτερο σε σχέση με νεότερες ηλικίες.
Υπάρχουν δύο εξετάσεις διαθέσιμες για την ανίχνευση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών: η αμνιοκέντηση (μετά την 16η εβδομάδα) και η λήψη χοριακών λαχνών (CVS). Το CVS μπορεί να πραγματοποιηθεί αρκετά νωρίτερα, στις 12 εβδομάδες, σε περιστατικά όπου η πιθανότητα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι αυξημένη.
Υπάρχει πλέον διαθέσιμη και μια μη επεμβατική εξέταση, η ανίχνευση ελεύθερου εμβρυϊκού DNA στο μητρικό αίμα. Αυτή ονομάζεται ΝIPT (Non Invasive Prenatal Test – Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος). Η συγκεκριμένη εξέταση, περιλαμβάνει τη λήψη αίματος από τη μητέρα και την αποστολή του σε ειδικό εργαστήριο εκτός Ελλάδας. Το πλεονέκτημα της είναι ότι είναι ακίνδυνη για την εγκυμοσύνη. Τα «μειονεκτήματά» της είναι: πρώτον ότι δεν αποτελεί διαγνωστική εξέταση, αλλά μια επιπλέον εκτίμηση κινδύνου με πολύ μικρό ποσοστό λάθους. Δεύτερον, η εκτίμηση αυτή αφορά κατά βάση τις συχνότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως τα σύνδρομα Down, Edwards & Patau, δηλαδή τις τρισωμίες 21, 18 & 13), καθώς και τις ανωμαλίες του φύλου και σε καμία περίπτωση σπανιότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Και τρίτον, υπάρχει πιθανότητα περίπου 1% να μη δοθεί απάντηση γιατί αυτό εξαρτάται από την ποσότητα ελεύθερου εμβρυϊκού DNA που θα απομονωθεί από το μητρικό αίμα.
Σε καμία περίπτωση επομένως δεν αποτελεί εναλλακτική μέθοδο του επεμβατικού ελέγχου. Και φυσικά δεν ακυρώνει τον εκτεταμένο υπερηχογραφικό έλεγχο της αυχενικής διαφάνειας ή τους επόμενους υπερήχους στους οποίους με πολύ μεγάλη προσοχή, ίσως και μεγαλύτερη συχνότητα, πρέπει να πραγματοποιεί μία έγκυος άνω των 40 ετών.
Τί γίνεται όμως με τον τοκετό;
Όσον αφορά στον τοκετό, είναι γεγονός πως η ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη για καισαρική τομή. Βέβαια, με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα, οι γυναίκες πάνω από τα 40 έτη, έχουν αυξημένη πιθανότητα να γεννήσουν με αυτόν τον τρόπο, είτε λόγω επιπλοκών, είτε πολλές φορές λόγω επιθυμίας των ιδίων. Όμως, με καισαρική τομή θα έπρεπε να γεννούν μόνο οι γυναίκες που έχουν απόλυτη ένδειξη γι’ αυτό. Εφόσον το επιθυμεί και η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά χωρίς επιπλοκές, η έγκυος μπορεί να γεννήσει απολύτως φυσιολογικά.