Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη: 9:00 - 21:00, Τρίτη, Παρασκευή: 9:00 - 18:00, Σάββατο 10:00 - 14:00

Ενδιαφέροντα Άρθρα

Ενημέρωση σε σχέση με τον προγεννητικό έλεγχο και όχι μόνο...

Στην πόλη Wuhan,επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV). Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρακολουθεί από την αρχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με ενδεχόμενα κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες ενώ έχει ήδη εκδώσει και επικαιροποιεί συστηματικά ενημερωτικό υλικό και εξειδικευμένες οδηγίες, που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Οδηγίες για Ταξιδιώτες

Οδηγίες για ταξιδιώτες 20 Φεβρουαρίου 2020 Advice for travellers 17 February 2020

Οδηγίες για πληρώματα πλοίων, αεροσκαφών και τραίνων

Οδηγίες που αφορούν πληρώματα πλοίων σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πλω Οδηγίες προς τους Επαγγελματίες Υγείας των Αεροϋγειονομείων και τα Πληρώματα Αεροσκαφών σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πτήση Οδηγίες για προσωπικό εδάφους αεροδρομίων Οδηγίες που αφορούν επιβάτες και προσωπικό του τραίνου

Οδηγίες για ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα ταξιδιωτών

Οδηγίες για ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα ταξιδιωτών

Οδηγίες για Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Οδηγίες για Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας Οδηγίες για την εργαστηριακή διερεύνηση για το νέο κοροναϊό 2019-nCoV Οδηγίες για τη διαχείριση νεκρών σωμάτων Εκτίμηση αναγκών σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας για τη φροντίδα ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού

Οδηγίες για τα πληρώματα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και αστυνομικό προσωπικό

Οδηγίες για τα πληρώματα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Οδηγίες για το αστυνομικό προσωπικό

Οδηγίες για ιατρικούς συλλόγους και ιδιώτες ιατρούς

Οδηγίες για ιατρικούς συλλόγους και τα μέλη τους Οδηγίες για ιδιώτες ιατρούς

Οδηγίες για σχολικές μονάδες & φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες

Οδηγίες για σχολικές μονάδες & φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες

Διαχείριση ατόμων με ιστορικό επαφής με πρόσφατα διαγνωσθέν κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV

Οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση επαφών ασθενών με λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV Αλγόριθμος διαχείρισης επαφών ασθενων με λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV

Επιδημιολογική Επιτήρηση για τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV

Οδηγίες για την επιδημιολογική επιτήρηση Ορισμός κρούσματος Δελτίο Δήλωσης Συνοδευτικό δελτίο κλινικού δείγματος προς τα εργαστήρια

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο κοροναϊό 2019-nCoV

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο κοροναϊό 2019-nCoV

Επιστημονική σύσκεψη για τον νέο κοροναϊό

Επιστημονική σύσκεψη στον ΕΟΔΥ για τον νέο κοροναϊό

Ενημερωτικά μηνύματα για τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV

Γίνετε σύμμαχοί μας στην προστασία της δημόσιας υγείας: Κατεβάστε τα και διαδώστε τα!
 
 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΦΕΪΝΗ;

Η καφεΐνη είναι μία διεγερτική ουσία που βρίσκεται σε πολλά φαγητά και ποτά. Βρίσκεται, επίσης, σε πολλά συνταγογραφούμενα ή μη φάρμακα. Τέλος, βρίσκουμε τη φυσική μορφή της στα φύλλα ή τους καρπούς σε πάνω από 70 φυτά.

ΠΟΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΦΕΪΝΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΤΑ;

Η ποσότητα της καφεΐνης που υπάρχει σε κάποια προϊόντα είναι η εξής:
1 ταμπλέτα panadol extra περιέχει 65 mg καφεΐνης
150 ml καφέ (1 φλυτζάνι) μπορεί να περιέχει 40-180mg καφεΐνης ανάλογα με το είδος
150 ml τσάι (1 φλυτζάνι) μπορεί να περιέχει 20-90 mg καφεΐνης ανάλογα με το είδος
250 ml Red Bull περιέχουν 67 mg καφεΐνης
330 ml Coca Cola περιέχουν 46 mg καφεΐνης
60 γρ. σοκολάτας περιέχουν περίπου 5 mg καφεΐνης

Κάποια βότανα περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες καφεΐνης συνήθως αυτά από τα οποία προκύπτει μαύρο τσάι, έχουν τις μεγαλύτερες.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΚΑΦΕΪΝΗ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ;

Η καφεΐνη είναι μία διεγερτική ουσία, και έτσι μετά την κατανάλωσή της αισθανόμαστε περισσότερο «ξύπνιοι» για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η καφεΐνη βοηθάει στην απελευθερωση οξέων στο στομάχι, και έτσι μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές. Επιπλέον, είναι μία ουσία διουρητική, δηλαδή βοηθάει στην αποβολή υγρών από το σώμα.

ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΓΚΥΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΑΝ ΠΙΝΩ ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΦΕΪΝΗ ΜΕΙΩΝΩ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ;

Τα αποτελέσματα των ερευνών διίστανται. Κάποιες έρευνες καταλήγουν πως τα πολύ αυξημένα επίπεδα καφεΐνης (πάνω από 300 mg την ημέρα) μπορεί να μειώνουν την πιθανότητα σύλληψης, όμως οι προτάσεις αυτές δεν έχουν αποδειχθεί. Η μικρή (λιγότερο από 200mg την ημέρα) ή μέτρια (200-300mg) κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να επηρεάζει την πιθανότητα μία γυναίκα να μείνει έγκυος.

ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΠΙΝΩ ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ;

Οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν πως η μικρή ή μέτρια κατανάλωση καφέ ημερησίως είναι ασφαλής στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Είναι, ωστόσο, σημαντικό οι έγκυες να πίνουν επαρκείς ποσότητες νερού, ώστε να μην αφυδατώνονται λόγω της διουρητικής δράσης της καφεΐνης και να είναι προσεκτικές στην κατανάλωση των αναψυκτικών λόγω της αυξημένης ποσότητας σε ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΑΦΕΪΝΗ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Ή ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ

Υπάρχει πολύ ερευνητικό υλικό για την απάντηση αυτής της ερώτησης. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποιος συσχετισμός μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και του κινδύνου για αποβολή. Οι περισσότερες μελέτες για τη μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν δείχνουν να υπάρχει κίνδυνος αποβολής. Μόνο κάποιες εργασίες που έχουν μελετήσει την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων κατανάλωσης καφεΐνης, κυρίως σε συνδυασμό με το κάπνισμα και το αλκοόλ, (το καθένα από τα οποία ξεχωριστά αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολή) μπορεί να προκαλέσουν αποβολή.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΑΦΕΪΝΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ;

Όχι. Ακόμα και η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης κατά την περίοδο της κύησης δεν συσχετίζεται με γενετικές ανωμαλίες.

ΠΙΝΩ 5-6 ΚΟΥΠΕΣ ΚΑΦΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΩ ΤΟΝ 7Ο ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ;

Οι πολύ μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορεί να επηρεάσουν ένα έμβρυο ή ένα νεογνό με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζουν έναν ενήλικα. Έτσι μπορεί ένα νεογνό του οποίου η μητέρα έπινε πολλούς καφέδες, να παρουσιάσει μετά τη γέννησή του αυξημένους καρδιακούς παλμούς, αυξημένες αναπνοές, τρόμο και δυσκολία στον ύπνο.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ή ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των μαθησιακών δυσκολιών στις πρώτες τάξεις του σχολείου και της κατανάλωσης καφέ από τη μητέρα κατά την εγκυμοσύνη.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΝΩ ΚΑΦΕ ΕΝΩ ΘΗΛΑΖΩ;

Η καφεΐνη είναι μία ουσία που περνάει στο μητρικό γάλα και συνήθως συστήνεται να περιορίζεται η κατανάλωσή της για το χρονικό διάστημα που η μητέρα θηλάζει το μωρό της. Παράλληλα το βρέφος μπορεί να εμφανίζει δυσκολίες στον ύπνο. Συζητήστε με τη μαία σας για τις εναλλακτικές που έχετε και φτιάξτε μαζί ένα πλάνο για την περίοδο του θηλασμού.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΦΕ;

Οι επιστημονικές εργασίες που μελετούν την πρόσληψη καφεΐνης και την ανδρική υπογονιμότητα δεν καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα. Σε γενικές γραμμές, δεν φαίνεται να επηρεάζεται το σπέρμα.

Φυσικά η καφεΐνη είναι μία αρκετά παρεξηγημένη ουσία καθώς η κατανάλωση της μας προσφέρει και αρκετά πλεονεκτήματα.

Η καφεΐνη ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας, μας προσφέρει πνευματική εγρήγορση και φυσική αντοχή και βελτιώνει τη διάθεσή μας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.


Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΒΡΥΟΜΗΤΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Το πρώτο υπερηχογράφημα γίνεται λίγες εβδομάδες μετά τη διάγνωση της εγκυμοσύνης (περίπου 5-10 εβδομάδες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση) προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του εμβρύου, να γίνει προσδιορισμός ή και διόρθωση της ηλικίας της κύησης (σε περιπτώσεις με ασταθή ή ανώμαλο κύκλο, ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους κ.τ.λ.), να ελεγχθεί η καρδιακή του λειτουργία, να διαγνωσθεί έγκαιρα πιθανή πολύδυμη ή έκτοπη κύηση (κύηση εκτός της ενδομήτριας κοιλότητας).

Περισσότερα...

 

Όλο και περισσότερες γυναίκες τα τελευταία χρόνια φέρνουν στο κόσμο το πρώτο τους παιδί, μετά τα 40, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις κυήσεις, είναι «προϊόν» κάποιας μεθόδου υποβοήθησης της αναπαραγωγής.
Οι περισσότερες από τις εγκυμοσύνες αυτές, παρά το γεγονός πως αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκών, έχουν καλή έκβαση.
Ποιοι είναι όμως οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που σχετίζονται με μια εγκυμοσύνη μετά τα 40 ;

Περισσότερα...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη από το σύλλογο ZΩΗ ΓΛΥΚΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει οριστεί η 14η Νοεμβρίου ,και στα πλαίσια αυτά ,διοργανώθηκαν ποικίλες δράσεις από το Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ»,που είχαν ως στόχο την Ενημέρωση και την Πρόληψη αλλά και την Ευαισθητοποίηση των πολιτών για το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Περισσότερα...

Διαβάστε το άρθρο με θέμα άσκηση κατά την κύηση, που δημοσίευσε ο Ιατρός κ. Βασίλης Παπαδόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών) στο περοδικό ΒΗΜΑDONNA ...>>>Eδώ<<<...

Διαβάστε το άρθρο με θέμα τα αεροπορικά ταξίδια κατά την κύηση, που δημοσίευσε ο Ιατρός κ. Βασίλης Παπαδόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών) στο περοδικό του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος ...>>>Eδώ<<<...